Koolhydraten: goed of slecht voor de gezondheid?
Koolhydraten zijn essentiële bestanddelen van ons lichaam. Dit is waarom ons voedsel het moet bevatten. Het is essentieel om ze goed te kiezen. Maar waar is vet van gemaakt?
Een vetmolecuul bestaat uit een glycerolfunctie en 3 vetzuren. Vetzuren zijn koolstofketens die gekoppeld zijn aan waterstofatomen. Er zijn over het algemeen 4 tot 36 koolstofatomen (zelden meer dan 28) en meestal in even aantallen. Er zijn drie soorten vetzuren:
• verzadigde vetzuren (geen dubbele binding) geeft een olie die over het algemeen vrij stabiel van structuur is, interessant voor voedseltechnologie maar helaas op initiatief van de productie van slechte cholesterol bij inname (bijvoorbeeld palmolie).
• enkelvoudig onverzadigde vetzuren (de koolstofketen bevat een dubbele binding) geeft een olie die over het algemeen niet erg stabiel is, die snel oxideert of die ranzig wordt, eerder vloeibaar, maar die op initiatief van de productie van goede cholesterol is ( koolzaadolie voorbeeld)
• meervoudig onverzadigde vetzuren (die verschillende dubbele bindingen bevatten, onder deze vetzuren, vinden we omega 3 en omega 6, zogenaamde “essentiële” vetten omdat ze niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt ,zoals bijvoorbeeld levertraan).
l
Zoals te zien is in het bovenstaande diagram, kan de configuratie van vetzuren twee vormen hebben, hetzij in cis, hetzij in trans. De meeste transvetzuren worden niet op natuurlijke wijze gesynthetiseerd door levende organismen en worden industrieel geproduceerd door processen zoals gedeeltelijke hydrogenering, maar ze hebben het vermogen om een betere weerstand aan voedsel te geven, omdat bij kamertemperatuur de meeste oliën groenten vloeibaar zijn, waardoor ze moeilijk te gebruiken zijn in de voedingsindustrie, die om praktische redenen de voorkeur geeft aan vaste vetstoffen. Fabrikanten hebben daarom een oplossing voor hun probleem gevonden door waterstof in plantaardige oliën te injecteren om ze bij kamertemperatuur vast te maken: dit is het principe van hydrogenering. Deze oliën worden aangetroffen in enkele veelvoorkomende voedingsproducten, zoals zoete en hartige koekjes, cakes, ontbijtgranen, ijs, kant-en-klaarmaaltijden en natuurlijk in plantaardige margarines, dit zorgt voor een knapperiger uiterlijk en een grotere weerstand tegen ranzigheid. Net als verzadigde vetzuren verhogen transvetzuren de LDL-waarden (“slechte cholesterol”) in het bloed terwijl ze de HDL-waarden (“goede cholesterol”) verlagen. Hierdoor wordt het risico op cardiovasculaire problemen aanzienlijk vergroot. Vanaf 1 april 2021 is de limiet voor trans-FA’s vastgesteld op 2 g / 100 g vet.
Over het algemeen zijn de lipiden van dierlijke oorsprong, aanwezig in alle producten van dierlijke oorsprong, rijk aan verzadigde vetzuren. Lipiden van plantaardige oorsprong komen
vooral voor in oliën en gedroogd en oliehoudend fruit en zijn zeer rijk aan onverzadigde vetzuren.
U moet weten dat de dagelijkse behoefte aan lipiden afhankelijk is van het individu, maar niet meer dan 30 tot 35% van de dagelijkse calorieën mag bedragen. En we raden aan dat verzadigde FA’s maximaal 10% vet vertegenwoordigen. En vooral om een reductie van lipiden en een verbetering van de voedingskwaliteit van de lipiden die worden gebruikt door de implementatie van een onderdrukking van transvetzuren en de beperking van gehydrogeneerde plantaardige oliën op te zetten.
Overmatige vetconsumptie kan schadelijk zijn, vooral als het gaat om het innemen van een grote hoeveelheid verzadigd vet, het slechte vet, dat kan leiden tot gewichtstoename en hart- en vaatziekten. Voor het koken wordt aanbevolen om geen boter te gebruiken, omdat het giftig wordt boven 120 ° C. Het is beter om te kiezen voor stabiele oliën met een hoog rookpunt, zoals olijfolie.
Wist je dat alle vetten 9 calorieën per gram bevatten. Dat is meer dan de eiwitten en koolhydraten die maken er 4 per gram.
Je moet oppassen dat je niet te veel transvet en slechte vetten consumeert. Hier is een lijst die je kan helpen.
Voedingsmiddelen rijk aan goede vetten zijn:
• De advocaten.
• Noten: hazelnoten, walnoten, amandelen, pecannoten …
• De zaden: pompoen, sesam, chia …
• Vette vis: sardines, makreel, haring saur, wilde zalm, allemaal rijk aan omega-3.
• Linnen
• Extra vergine olijfolie en koolzaadolie.
Houd er rekening mee dat we bij Good & Food bijzondere aandacht besteden aan de kwaliteit van het vet dat in onze producten wordt gebruikt.