• Français
  • English
  • Nederlands
  • Deutsch

De effecten van zout op je gezondheid

We weten allemaal dat zout veel wordt gebruikt bij het koken omdat het de smaak van een gerecht verbetert, maar hoeveel mensen weten hoeveel zout per dag moet worden geconsumeerd zodat de effecten niet schadelijk zijn?

Het is belangrijk om een idee te hebben en te worden gewaarschuwd dat er tegenwoordig te veel zout wordt geconsumeerd.

Wist je dat onze zoutinname aanzienlijk hoger is dan aanbevolen. De Belg consumeert gemiddeld 10,5 g zout per dag, terwijl de WHO een dagelijkse dosis van 5 g aanbeveelt om aan onze fysiologische behoeften te kunnen voldoen.

Het is verbazingwekkend om te zeggen dat je op één dag zoveel zout binnenkrijgt. En volgens de doctor in de biologie en zoutspecialist, Pierre Meneton, vertelt hij ons in zijn werk “Salt, a hidden killer” dat 90% van de dagelijkse inname afkomstig is van verwerkte producten die we binnenkrijgen, gerechten bereid en vooral het brood voor de Belg. U moet weten dat zout, vanwege de zeer lage kosten en het feit dat het de smaak van voedsel verbetert, overal door de voedingsindustrie wordt gebruikt. Dat zorgt ervoor dat we voorzichtiger zijn met wat we eten en vooral de voorkeur geven aan verse en onverwerkte producten. De resterende 10% komt van het zout dat aan tafel wordt toegevoegd of tijdens het koken.

Maar wat is zout?

Zout is samengesteld uit natriumchloride. Een gram bestaat uit 600 mg chloor en 400 mg natrium. Natrium is echter nuttig voor het lichaam omdat het cellen in staat stelt met elkaar te communiceren, maar het helpt ook om hun hydratatieniveau op peil te houden. Het verhoogt echter ook de hoge bloeddruk.

Wist je ook dat het geen aangeboren smaak is zoals suiker. Zijn eetlust wordt in de loop van de tijd verworven. Hoe meer je jong zout geeft, hoe meer het zal groeien. Wij zijn de enige levende wezens die toegevoegd zout consumeren of dat het van nature aanwezig is in natuurlijke producten.

Zout wordt vaak gebruikt vanwege zijn conserverende kracht, waardoor voedsel langer houdbaar blijft.

Een ander ding om te weten over zout is dat het een kwaliteitsmarkering is. Vaak geldt: hoe meer zout in een levensmiddel, hoe lager de kwaliteit. Zout is een van de 4 elementen van de negatieve component die wordt gebruikt bij de berekening van de Nutri-Score. Een zoutrijk product zal daarom bij de berekening van de Nutri-Score grote moeite hebben met het ontvangen van de letter A of B.

De effecten van zout

Laten we nu kijken naar de effecten van overconsumptie van zout, die talrijk zijn.

Te veel zout is in de eerste plaats schadelijk omdat het een hoge bloeddruk veroorzaakt, maar ook cardiovasculaire problemen zoals vergrote linkerventrikel.

Te veel zout dat wordt geconsumeerd, kan ook waterretentie veroorzaken, wat zwelling veroorzaakt en het risico op cellulitis verhoogt.

Het kan ook gemakkelijker leiden tot niersteenvorming en mogelijk tot maagkanker.

Zout is gekoppeld aan andere ziekten zoals osteoporose. Als u zout gebruikt, bevordert het zelfs de eliminatie van calcium in de urine. Wie echter minder calcium zegt, zegt osteoporose.

Hoe het verbruik verminderen?

• Voorkom doorverkoop: het beste is om de zoutvaatje niet aan tafel te brengen

• Vervang zout door andere smaakmakers zoals specerijen, aromatische kruiden

• Beperk de consumptie van bereide en verwerkte producten, maar ook van brood, vleeswaren en kazen.

• Lees de etiketten zorgvuldi