Eet meer groenten….
Of het nu om gezondheidsredenen, ecologische redenen of zelfs uit respect voor dierenwelzijn gaat, zijn plantaardige eiwitten steeds interessanter voor de consument. Dit is niet ontgaan aan de fabrikanten, die daarom ook assortimenten plantaardige producten ontwikkelen door soorten te vermeerderen.
De foodinaction-site publiceert tal van zeer interessante artikelen over de voordelen van plantaardige eiwitten. Een studie die 18 jaar in Japan werd uitgevoerd onder een populatie van 70.696 deelnemers van 45 tot 74 jaar, toonde aan dat op de lange termijn het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten de mortaliteit verlaagt. De resultaten van het onderzoek stellen dat vervanging van 3% van de energie in de vorm van rood vlees-eiwit door plantaardig eiwit gepaard gaat met een afname van de totale sterfte met 34% en kankersterfte met 39%.
Een studie, uitgevoerd door het University College of London, probeert aan te tonen dat het volgen van een dieet dat rijk is aan groenten over het algemeen geassocieerd was met een 35% lager risico op depressie, vergeleken met het volgen van een dieet met weinig groenten. De gegevens waren afkomstig van in totaal 32.908 volwassenen in Australië, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het wordt daarom sterk aanbevolen om een gezond, groentenrijk dieet te volgen, in het bijzonder een “traditioneel mediterraan” dieet.
Zoals we kunnen zien, zijn plantaardige eiwitten in opkomst en winnen ze steeds meer marktaandeel uit dierlijke eiwitten. Hoewel deze trend door veel beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg over het algemeen redelijk goed wordt beoordeeld, is het profiel van essentiële aminozuren (AAI) van plantaardig eiwit niet zo gunstig als dat van dierlijk eiwit. Een studie uitgevoerd door professor François Mariotti van de Universiteit van Montpellier toont duidelijk aan dat het niet voldoende is om graanproducten te eten om aan uw eiwitbehoeften te voldoen, daarom het is essentieel om de inname van plantaardige eiwitten te diversifiëren met peulvruchten, noten en zaden.
Denk eraan de volgende keer dat u gaat winkelen.